Borsodi, abaúji, zempléni legendák

Aranygombos TelkibányaA valamikor arany- és ezüstbányáiról híres település egykori gazdagságát őrzi a ma is használatos „aranygombos Telkibánya” elnevezés. Úgy tartják, annak idején olyan jól ment, hogy a templom tornyán lévő gombot is bearanyozták.

Honnan kapta nevét Diósgyőr?Diósgyőr várát sokan ismerik, ezt a vizesárokkal körülvett, négy tornyú szögletes várat, melyet a királynők váraként is szoktak emlegetni. Nos, a „győr” gyűrűt jelent, a „diós” pedig a várat körülvevő diófákra utal.

„Csak egy kis harmat vón.”A tardiakról azt tartják, hogy egy kissé rátartiak. Amikor nagy esőzés volt a faluban megkérdeztek egy falubelit, hogy nagy károkat okozott-e az eső. Mire a válasz csak ennyi volt: „Csak egy kis harmat vón.”
Tard ma már elsősorban hímzéséről ismeretes.

Honnan ered a torkos csütörtök elnevezés?A farsangi szokásokra jellemző volt a bőséges étkezés, a kiadós ételek fogyasztása. Húshagyó kedden éjfélkor abbamaradtak a mulatságok, és hamvazószerdán kezdetét vette a böjt.
A hamvazószerdát követő csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradékokat elfogyasszák. Ennek a napnak zabáló, tobzódó, vagy torkos csütörtök volt a neve.

Az ördögűző matyó rózsaEgyszer volt hol nem volt… Azt már senki sem tudja miért, de úgy mesélik, hogy a matyó legényt elvitte az ördög. A menyasszonya sírva könyörgött a gonosznak: adná vissza szerelmét. Nem bánom mondta az ördög, ha hozol nekem virágot, visszaadom a vőlegényed, ha tele lesz a kötényed színes rózsával. A lány először nagyon megijedt honnan vegyen télvíz idején nyíló virágot, aztán gondolt egy nagyot: telehímezte a kötényét rózsával. Az ördög kénytelen volt visszaadni a legényt. Ettől kezdve nemcsak a matyó lányok, de a matyó legények is cifra kötényt viseltek – nehogy elvigye őket az ördög.

Különös házasságA girincsi Dőry –kastély Mikszáth Kálmánnak köszönhetően vált igazán ismertté. Az egykor itt élt gróf Dőry Katalin és gróf Buttler János házassága adta az ötletet az írónak, a Különös házasság című regénye megírásához.

Honnan kapta a nevét a Koporsó-hegy?Az öregek azt mesélik, hogy valamikor tündérek tanyáztak Sátoraljaújhely vidékén, köztük a legszebb Perilla volt, vizek, erdők úrnője. Ám egyszer elcsábította egy nimfa szerelmét. A megcsalt nimfa bosszúja senkit sem kímélt: a Magas-hegyből tüzet bocsátott ki. Ahol Perillát és kedvesét elpusztították az alágördülő sziklák, ott magasodik ma a Koporsó-hegy.
(Zemplén)

A legszebb szerelmes versA magyar irodalom egyik legszebbnek tartott szerelmes verse, József Attila Óda című költeménye Lillafüreden született. Erre emlékeztet a Palotaszálló előtti tábla és a vízesésnél lévő József Attila szobor, Varga Éva szobrászművész alkotása.

Hol láthatunk közelről nyugvó oroszlánt?A Hernád széles völgyét keletről szegélyező Zempléni-hegység lábánál emelkedik a festői szépségű Boldogkő vára. Ovális alakú hegy meredek sziklatarajára épült- úgy uralja a tájat, mint egy hatalmas szfinx.